המים הינם המרכיב החשוב ביותר בגוף האדם. אדם יכול לחיות תקופה מסוימת ללא אוכל, אך ללא מים הוא לא ישרוד יותר ממספר מועט של ימים. המים מהווים כ- 70 אחוז ממשקל התינוק, וכ- 50 אחוז ממשקל המבוגר.
חלק ניכר מהמים נמצאים בתוך התאים וחלק נמצא בדם, בלימפה ובנוזל השדרה. כל פעילות חילוף החומרים בגוף פועלת בסביבה מימית. המים מאפשרים הזרמת תזונה לתאי הגוף ופינוי הפסולת. המים גם דואגים לצינון הגוף ביום חם (מנגנון ההזעה). המים חשובים מאוד לגוף האדם ולמרות זאת, חלק ניכר מהאוכלוסייה לא שותים מספיק.
למידת הפעילות הגופנית ישנה השפעה הקובעת את כמות המים בגוף. בפעילות גופנית מסיבית, חיזוק מסת השרירים עולה ועמה תעלה כמות המים בגוף.
המים ממלאים תפקידים חשובים ומכריעים בגופנו - הם אלו הנותנים לגוף את צורת הנפח שלו. הם אלו המשמשים כממיסים לרוב החומרים בגוף - ללא המים לא יתקיימו תהליכים מטבוליים ותהליכים ביוכימיים שונים וחשובים. כמו כן, המים משמשים כמתווכים להובלת חומרי מזון. ללא הימצאותם של המים במפרקים לא נוכל להזיזם. ההזעה והנשימה מהווים תהליך אידוי בגוף ובכך ממלאים המים תפקיד מרכזי בוויסות טמפרטורת הגוף.
המים מהווים את הרכב השלייה ובכך מגינים על העובר ברחם אמו ומתאפשרת גדילתו התקינה. למים תפקיד מרכזי בשמירת ההומיאוזטאסיס של הגוף כולו.
כמויות המים המומלצות לשתייה בתנאים של אקלים נוח ובבריאות תקינה הן 1.5 ליטר עד 2 ליטר ליום. כלומר, 8-10 כוסות מים ליום וזאת גם אם אין חשים צמא. כשתנאי מזג האוויר קשים כמו בימות הקיץ החמים, מאבד הגוף הרבה מאוד נוזלים על מנת לשמור על הטמפרטורה הקבועה שלו. לכן במצב זה צריך להגדיל את כמות המים: ביום חם במיוחד רצוי לשתות פי 1.5 מהכמות המומלצת. בפעולה זו צריכים לנקוט גם אלו העובדים בעבודה פיזית קשה. המלצה זו תקפה גם במצב בו גופנו מאבד את נוזליו כתוצאה משלשולים קשים והקאות, על מנת למנוע התייבשות שעלולה לסכן חיים. יש לנקוט בתשומת לב מיוחדת באשר לתינוקות וקשישים.
הגוף מייצר בתהליכים כימיים כ- 300 סמ"ק מים ביום, וכל השאר צריך להגיע אל הגוף דרך שתייה ואוכל.
פירות, ירקות, מוצרי חלב, דגנים וקטניות הם מספקים כמות גדולה של מים.
מזון שמן מכיל בדרך כלל פחות מים, מזון מבושל מכיל יותר מים מאשר מזון מטוגן. מרקים ומיצי פירות וירקות הם ספקי מים גדולים לגוף. לעומת זאת קפה ותה מכילים חומר משתן, הגורם להפרשה מהירה של נוזלים.
להלן נוסחת חישוב מומלצת של כמות השתייה ביממה המתחשבת בגילו וממדיו של האדם:
ילדים במשקל עד 10 ק"ג : 100 עד 150 סמ"ק שתייה לכל ק"ג.
ילדים במשקל 11 ק"ג עד 20 ק"ג : 50 סמ"ק שתייה לכל ק"ג מעל הק"ג ה- 10.
ילדים במשקל מעל 21 ק"ג : 25 סמ"ק שתייה לכל ק"ג מעל הק"ג ה- 20.
נוער ומבוגרים בגיל 10 עד 16 : 40 עד 60 סמ"ק שתייה לכל ק"ג.
נוער ומבוגרים בגיל 16 עד 30 : 35 עד 40 סמ"ק שתייה לכל ק"ג.
מבוגרים בגיל 30 עד 55 : 30 עד 35 סמ"ק שתייה לכל ק"ג.
מבוגרים בגיל 55 עד 65 : 30 סמ"ק שתייה לכל ק"ג.
מבוגרים בגיל מעל 65 : 25 סמ"ק שתייה לכל ק"ג.
שימו לב
שתיית מים מרובה ושלא לצורך עשויה להזיק לגוף, בכך שהם עשויים לדלל את נוזלי הגוף ואת ריכוזם של המרכיבים החיוניים המומסים בהם, כגון: אלקטרוליטים, חלבונים ותוצרים של הפעולות הביוכימיות והמטבוליות שבתפקודו התקין של הגוף. מצב זה עשוי לפגוע באופן בלתי הפיך בתפקודם התקין של האיברים הפנימיים וכל הגוף עצמו עד לסכנת מוות של ממש.
בשום מקום בעולם לא נקבע תקן אחיד לגבי ריכוז המינרלים במים המינרלים, על-כן יש מהם המשתווים למי הברז ויש מהם שמכילים ריכוז של מינרל או שניים גבוה יותר ממי הברז. המלצתי אליכם היא לשתות יותר ממי הברז ובמיוחד בימי הקיץ החמים וזאת בגלל העובדה שמי הברז מכילים יותר מלח נתרן הדרוש לאיזון המלחים בגוף בשעה שהמים המינרלים דלים בו.
טבלת % מים במזונות שונים:
המזון / אחוז המים
חסה 96
מלפפון 96
סלרי (גבעול) 95
עגבנייה 94
כרוב 93
אבטיח 92
תות שדה 92
אשכולית 91
נבטי אלפלפא 90
ברוקולי מבושל 90
דובדבנים 90
מלון 90
גזר 88
חלב 88
משמש 86
טופו 85
יוגורט 85
שזיף 85
תפוח עץ 84
גבינה לבנה 84
תירס טרי 74
בננה 74
ביצה מבושלת 74
חומוס מבושל 72
עדשים מבושלות 72
פסטה מבושלת 72
אורז מבושל 63
תפוח אדמה אפוי 63
עוף מבושל 63
בקר מבושל 62
לחם אחיד 38
גבריאלה חבויניק - נטורופתית וחברה בלשכת הנטורופתים בישראל.
מסייעת ומלווה לביצוע שינוי בריאותי
מבצעת תוכניות לניקוי רעלים מתואמות אישית
הריחות כסוכן הבריאות שלנו
ניתן לפנות בכל שאלה באחד מהערוצים הללו:
www.naturalka.co.il
href="mailto:gabriela22@012.net.ilgabriela22@012.net.il">">gabriela22@012.net.il
052-3925938